Då var det dags att påbörja mitt kanotäventyr, etapp 1.

Strömstad - Göteborg, sommaren 2000.


 Dag 1.

Dagens datum är 10 juli 2000, och alla förberedelser är gjorda. Jag har övertalat min son Linus att följa med ett par dagar på turen. Vi anländer till Svinesund där vi sjösätter våra kanoter. Klockan har hunnit bli 19.30, när vi startar paddlingen under den mäktiga Svinesundsbron. Så första dagens paddling blir bara en mil innan vi slår läger på fastlandet, mittemot Kattholmen.

Linus och jag vid Svinesundsbron          Linus tar kvällsfika med Kattholmen i bakgrunden


Dag 2.

 Vädret bra och vi startar i gryningen. Vi passerar utanför semesterbyn Capri, fortsätter förbi Strömstad. Därefter går vi  inomskärs vidare ned till Tjurpannans naturreservat. Här ligger havet på utifrån Skagerack och vi får känna på ordentlig sjögång. Det går bra och vi fortsätter. Det har blivit kväll, så  vi slår läger på en ö strax utanför Grebbestad.

Jag utanför Strömstad          Kvällsläger utanför Grebbestad


Dag 3.

 Vädret är lite sämre idag. Linus känner att han är nöjd med sin paddling för den här gången och väljer att avsluta här. Det passar bra, för dom som körde upp oss till Svinesund har semestrat i trakten och kan därför hämta upp honom. Själv fortsätter jag söderut mot Hamburgsund där jag tar mitt middagsuppehåll. Intressant med alla ställningar på klipporna som har används till lutfisktorkning. Paddlar vidare genom Sotenäskanalen, förbi Smögen/ Kungshamn och ner till Lysekil där jag slår läger på en ö, som ligger strax utanför staden.

Torkställning för lutfisk, Hamburgsund.          Lysekil i bakgrunden.


Dag 4.

Vädret är toppen när jag vaknar men jag hinner knappt komma igång och paddla, förrän det börjar blåsa upp kraftig västlig vind. Det var bara att försöka paddla inomskärs så mycket som möjligt den här dagen. Provianterar i Grundsund paddlar vidare till Skärhamn, förbi Marstrand och ned till Stora Överön som ligger vid Nordre älvs fjord. Det får bli slutmålet för dagen.

Härlig morgon utanför Lysekil.          Paddling genom Grundsund


Dag 5.

Startar i gryningen och vädret är halvbra. Tar mig över Nordre fjord, paddlar mellan Björkö och Hisingen. Här kommer det en otäck överfart när man skall över infarten till Göteborgs hamn. Båttrafiken är tät med mycket vågsvall. Jag tar sikte på Brännö och hinner över strax innan en av Stena-linjens färjor kommer utifrån havet. Jag tar skydd bakom en klippö där jag sittande i kanoten tar en välbehövlig paus med lite fika. Fortsätter sedan förbi "Brännö brygga" men ingen dans där idag. Det har blivit eftermiddag och jag tar kurs mot ner mot Särö. Där har jag satt mitt slutmål för den här sommarens paddlingsetapp. Vi hörs nästa sommar. Hälsningar Bosse.

Hamninloppet till Göteborg          Avslutsbild vid Särö.