Då var det dags att fortsätta mitt kanotäventyr, etapp 4.

Ystad - Karlskrona, sommaren 2003.


 Dag 14.

Nu är jag inne på mitt 4:e år med min Sveriges-kust paddling. Dagens datum är 14 juli 2003 och jag befinner mig vid förra årets slutmål, Abbekås som ligger 15 km väster om Ystad. Det har hunnit bli eftermiddag när jag paddlar ut från hamnbassängen. Havet är stilla men vid Ystad får jag ta det lugnt när den stora Polenfärjan korsar min väg med sitt efterföljande svall. Jag fortsätter att paddla och kommer efter ett par timmar fram till Kåseberga. Strax innan så passerar man den berömda skeppssättningen "Ales Stenar", som ligger på en platå högt över havet. Det har blivit kväll och jag går iland, slår upp mitt tält och fixar lite mat innan jag lägger mig. 

Abbekås hamn          Polenfärjan


Dag 15.

När jag vaknar är vädret lite mulet, men när jag har ätit min obligatoriska muslie-frukost och rivit tältet så har solen hunnit komma fram. Jag ser nu en härlig paddeldag framför mig. Jag börjar med att  runda Sandhammaren med dess strandbad. Fortsätter sedan förbi Mälarhusen och Skillinge. När jag tittar mot öster kan jag skymta konturen av Bornholm. Tar matpaus vid Brantevik och sen bär det vidare förbi Simrishamn. Framåt kvällen kommer jag till Kivik där jag tar en rundtur i hamnen innan jag fortsätter. På avstånd hör och ser man att "Kiviks Marknad" med sitt tillhörande Tivoli pågår för fullt. Jag fortsätter mitt paddlande ett stycke till, innan jag slår läger för natten.

Kåseberga           Kiviks hamn


Dag 16.

Dagen börjar med vackert väder och jag njuter av paddlingen. Jag passerar "Ravlunda skutfält" och det känns lite pirrigt, men jag ser inga varningsflaggor så det är nog lugnt. Fortsätter utmed Hanöbuktens vidsträckta sandstränder dit mycket folk har sökt sig denna dag för att sola och bada. Kommer efter en evighet så äntligen fram till Åhus, (det känns så när stranden ser likadant ut mil efter mil). När jag kommer fram till Åhus så tar jag sikte mot Listerlandet som ligger drygt 2 mil bort, men det finns en liten ö halvvägs som man kan gå iland på om vädret skulle bli dåligt. Detta var just vad som händer mig när ett åskväder tornar upp sig från ingenstans! Ön heter Lägerholmen och här passar jag på att äta min lunch i regnet.  När åskregnet har gått över tar jag ut riktningen mot dom två höga radiomasterna som syns på långt håll vid Björkenabbsudden. Nästa udde heter Kråkenabben och därefter kommer Nogersunds fiskehamn. Här avslutar jag min dagsetapp bakom gästhamnskontoret.

Ravlunda skjutfält.          Hanöbuktens milsvida sandstrand.


Dag 17.

När jag vaknar är det är det dimma. Otäckt tycker jag, men konstaterar att man ser ca:100 meter framför sig så jag bestämmer mig för att ge mig av. Jag paddlar utmed stranden upp till Listershuvud och där jag tar ut riktningen mot  Tärnö som ligger på andra sidan av Pukaviksbukten 1,5 mil bort. Det känns konstigt att paddla när man inte ser något framför sig, men jag får förlita mig på min GPS. Som tur är så lättar dimman när jag har kommit halvvägs och solen bryter fram. Vid Spjutsö tar jag en lång middagsrast och passar på att sola lite på klipporna. Frampå eftermiddagen fortsätter jag mot Karlskrona. Det börjar blåsa stark motvind så jag hinner bara fram till Hasslö som är den första ön i Karlskronas skärgård, innan det är dags att slå upp tältet och lägga sig.

Matrast på Spjutsö          Hasslö i Karlskronas skärgård.


Dag 18.

Den starka vinden håller i sig idag också men kommer nu från nordost. Det betyder fortsatt motvind. Jag börjar med att runda Hasslö eftersom jag vill söka mig ut till havet igen. Har jag tur kommer jag få lite lä intill öarna. Tar mig förbi Aspö, Tjurkö och Sturkö innan jag tar min lunch. Det var ju här någonstans som den ryska ubåten U 137 gick på grund. Fortsätter förbi några småöar innan jag kommer fram till Torhamns udde som är Sveriges sydostligaste udde. Nu ändrar kompassen riktning och pekar äntligen rakt norrut. Första hamnen jag kommer fram till heter Sandhamn och här har jag bestämt att detta får bli mitt slutmål den här sommaren.

Torhamns udde          Sandhamns hamn