Då var det dags att fortsätta mitt kanotäventyr, etapp 5.

Karlskrona - Västervik, sommaren 2004.


 Dag 19.

Nu har det gått 5 år sedan jag startade min Sveriges-kust paddling. Dagens datum är 5 juli 2004 och jag befinner mig vid förra årets slutmål, Sandhamn som ligger vid Torhamns udde, öster om Karlskrona. Det är morgon när jag paddlar ut från hamnen och havet är stilla. Det är en behaglig paddling, frånsett alla fiskenät som går från land ut i havet. Passerar Kristianopel. Det var Danskarna lätt bygga denna stad på 1600-talet när Blekinge var Danskt. Fortsätter norrut och när jag börjar skymta Öland är det dags för lunch. Vid Bottorps sälskyddsområde så ser jag ett 20-tal sälar varav några simmar ganska nära min kanot, kusligt. Börjar närma mig Kalmar där jag har dess slott som riktmärke. Fortsätter förbi slottet och in i slottsfjärden som leder genom staden. Strax innan brofästet till Ölandsbron campar jag.

Fiskenät          Kalmar slott


Dag 20.

När jag har ätit min muslie-frukost och och fått i alla grejor i kanoten så bär det iväg igen. Jag passerar under Ölansbron som fortfarande ger ett imponerande intryck. Är lite seg idag efter gårdagens etapp som blev en 8-9 mil, men det är härligt ändå. Jag väljer att paddla innanför ön Skäggenäs, men får nästan ge upp innan jag hittar ( väl gömd bland vassen ) den lilla broöppning i banken som sammanbinder ön med fastlandet. Väl på andra sidan kan jag fortsätta norrut och på eftermiddagen  når jag Mönsterås. Fortsätter förbi Mönsterås bruk som är en stor massafabrik och därefter är det dags att göra kväll. Hittar en lummig vik som blir perfekt som tältplats. En dovhjort står och tittar men ger sig av när jag tar fram min kamera.

Ölandsbron          Lummig vik


Dag 21.

En ny dag har grytt och jag sitter i min VKV-kanot. Fixar lite med kartorna innan jag tar ut kursen mot Oskarshamn. Det bli en dryg paddling eftersom jag har lite motvind. Genar över det stora hamn-inloppet i riktning mot kärnkraftverket i Simpevarp, som jag kan se i horisonten. På eftermiddagen tar mitt vatten slut så jag går iland vid Kråkelund, där jag knackar på hos en boende som hjälper mig. När jag kommer till Misterhults naturreservat så får det räcka med paddling för den här dagen, så jag slår läger här för natten. Passar på att ta några stämningsfulla bilder med min kameratelefon som jag sedan mejlar hem. Kul.

Oskarshamnverken.          Solnedgång.


Dag 22.

När jag vaknar konstaterar jag att vinden har vänt till ostlig. Men det gör inget för jag kan gå i skydd av öarna som är i skärgårdslandskapet. Många segelbåtar är ute idag. Det är fina vatten att paddla i och många av öarna har en vacker vegetation med bl.a. sina marktäckande blommor och mossor. Vid middagstid börjar jag närma mig Västervik där jag följer farleden in mot stan. Nu har jag vinden i ryggen och kan surfa på medvågorna, så jag håller lätt samma fart som övriga båttrafiken. Går iland vid Lysingsbadets sauna. Här är min paddeltur slut för den här gången, eftersom jag måste hem och ta itu med målning av vårat hus. Hoppas på fler paddeldagar nästa sommar. Hälsningar Bosse.

Vilda blommor          Lysingbadets camping.